همواره توصیه می شود قبل از خرید املاک ورثه ای به منظور جلوگیری از بروز هر نوع مشکل احتمالی در آینده با نکات حقوقی مهم در رابطه با خرید این نوع املاک آشنا شویم. املاک موروثی در حقیقت به آن دسته از املاک اطلاق می شود که صاحب آن از دنیا رفته باشد و بر اساس قوانین و مقررات ملک مورد نظر به وراث متوفی رسیده باشد. در ادامه قصد داریم تا حد امکان مهمترین نکات در رابطه با خرید املاک ورثه ای را برای شما مورد بررسی قرار دهیم.
تعریف املاک موروثی
پس از فوت مالک بر اساس قانون انحصار وراثت املاک فرد فوت شده به وراث انتقال می یابد. البته اگر وصیت نامه رسمی تنظیم شده باشد و یا برای ملک مورد نظر شرایط خاص تدوین شده باشد ملک مورد نظر دیگر از املاک ورثه ای محسوب نخواهد شد. اغلب اوقات اموال باقیمانده از متوفی بین وراث تقسیم می شود. گاهی اوقات وراث اموال منقول باقیمانده از متوفی را می فروشند و مبلغ حاصل از فروش اموال مورد نظر را به نسبت سهم الارث بین خود طبقه بندی می کنند و در نتیجه مالکیت مشاع از بین خواهد رفت.
نکات مهم در رابطه با خرید املاک ورثه ای
در صورتی که قصد خرید املاک ورثه ای را دارید باید هنگام صحبت های اولیه و قبل از خرید و تنظیم مبایعه نامه با حوصله به نکات حقوقی در رابطه با املاک ورثه ای دقت کنید تا از بروز مشکلات حقوقی احتمالی آینده پیشگیری کنید.
افراد زیادی در جامعه به این دلیل که با نکات حقوقی مهم در رابطه با خرید املاک ورثه ای آشنایی ندارد دچار خسارات سنگین شده اند و مشکلات جدی برای آن ها پیش آمده است از این رو به شما توصیه می کنیم در طول انجام مراحل خرید املاک ورثه ای از مشاوره وکلای پایه یک دادگستری و یا وکیل ملکی زبده استفاده کنید تا از بروز مشکلات حقوقی احتمالی آینده پیشگیری کنید.
دریافت اصل سند مالکیت از وراث
یکی از مهمترین نکاتی که هنگام خرید املاک ورثه ای و انجام صحبت های اولیه در رابطه با خرید این نوع املاک باید مورد توجه قرار گیرد اصل سند مالکیت از وراث می باشد. شخص یا اشخاصی که به عنوان مالک قصد فروش ملکی را دارند باید مالکیت خود را احراز کنند.
در صورتی که ملک مورد معامله از املاک ورثه ای باشد باید سند مالکیت به نام شخصی که فوت کرده است باشد و به دلیل ارث به نام وراث متوفی انتقال یافته باشد. با دقت به صفحه اول سند مالکیت ابرازی و یا مشاهده صفحات مرتبط با ستون نقل و انتقالات سند این امر به خوبی قابل احراز می باشد.
دریافت و مشاهده گواهی حصر وراثت
در رابطه با این موضوع که آیا تمامی وارثین موافق فروش املاک ورثه ای هستند و آمادگی لازم را برای فروش این ملک دارند باید بررسی های لازم را انجام دهید. از این رو از وراث گواهی حصر وراثت درخواست می شود.
باید بررسی کنید که آیا از متوفی وصیت نامه رسمی وجود دارد؟
برخی از افراد وقتی در قید حیات هستند برای خود یک وصیت نامه رسمی تنظیم می کنند و از طریق آن عین و منافع تمام و یا بخشی از ملک خود را به نفع شخص معین انتقال می دهند. البته برخی از افراد منافع اموال خود را صرف امور خیریه می کنند.
گاهی اوقات در گواهی حصر وراثت به صراحت درج می شود که از متوفی وصیت نامه رسمی وجود ندارد و خریدار قادر است با کمی دقت در گواهی حصر وراثت این موضوع را درک کند.
درخواست مفاصا حساب مالیات بر ارث
بر اساس مقررات قانون مالیات مستقیم و به تصویب رسیده شماره 1366 و الحاقات و اصلاحات بعدی آن، پس از فوت شخص وراث متوفی وظیفه دارند در طول مهلت زمانی 6 ماهه از زمان فوت شخص مورد نظر اظهارنامه مالیات بر ارث را تکمیل کنند. تمامی اموال، دارایی، دیون و واجبات مالی متوفی باید در این اظهارنامه مالیاتی ثبت شوند.
پس از این که تمام دارایی محاسبه شد و میزان بدهی متوفی مورد نظر قرار داده شد اگر موضوع شامل معافیت مالیات نباشد، مالیات متعلقه محاسبه خواهد شد و این مالیات از وراث دریافت خواهد شد. وظیفه محاسبه دارایی و بدهی های متوفی به عهده ممیز حوزه مالیات می باشد. در نهایت در برگه مفاصا حساب مالیات محاسبه شده املاک که توسط وارث معرفی شده است و مالیات آن دریافت شده است ثبت می شوند.
ضرورت حضور وراث هنگام خرید املاک ورثه ای
در صورتی که تعداد وراث نسبتا زیاد باشد هنگام تنظیم مبایعه نامه بهتر است تمامی آن ها حضور داشته باشند. وجود امضا تمامی وراث در زیر مبایعه نامه املاک ورثه ای لازم و ضروری است.
در بین وراث نباید اشخاص محجور وجود داشته باشند
در صورتی که بین وراث افراد کوچکی وجود دارند بر اساس احکام قانونی تصرف در اموال و حقوق مالی و یا انجام هرگونه معاملات برای این افراد ممنوع می باشد و اداره اموال و حقوق مالی آن ها توسط شخص به نام قیم انجام می گیرد. دادستان باید قیم این گونه افراد را پیشنهاد دهد و در نهایت دادگاه این افراد را به عنوان قیم این افراد با سن کم منصوب کند.
سهم هر یک از وراث باید از مبلغ معامله املاک ورثه ای پرداخت شود
اموال غیرمنقول باقیمانده از متوفی به تمامی وراث تعلق دارد و هر یک از وراث به میزان سهم الارث خود که بر اساس قوانین میزان آن تعیین می شود دریافت خواهد کرد. در اوال غیرمنقول تمامی وراث در موضوع مورد معامله شریک خواهند شد.
در صورتی که اموال غیرمنقول ورثه ای مورد معامله قرار گیرند خریدار باید سهم هر یک از وراث از مبلغ معامله را محاسبه کند و سهم هر یک از وراث را به خود فرد و یا به اشخاصی که برای دریافت مبلغ معامله وکالت و نمایندگی دارند پرداخت کند.
دیگر مدارک مورد نیاز برای خرید املاک ورثه ای
از دیگر مدارک مورد نیاز برای خرید املاک ورثه ای می توان به پایان کار شهرداری و یا وکالتنامه در صورتی که یکی از ورثه بنابه دلایلی قادر به حضور در زمان فروش ملک نباشد و به جای خود وکیل معرفی کند.
اگر به سرمایه گذاری در املاک و مستقلات علاقهمند هستید، میتوانید روی کمک ما حساب کنید. متخصصان آکادمی شزوما، با همراهی شما در سرمایهگذاری و ارائه آموزش به شما کمک میکنند تا بهترین تصمیمگیری را داشته باشید. مشاهده محصولات زیر را به شما پیشنهاد می کنیم.