اگر قصد سرمایه گذاری در املاک را دارید، حتما این سوال برای شما پیش آمده است که خرید خانه بهتر است یا مغازه؟
تصمیمگیری در رابطه با خرید خانه یا مغازه به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. در ادامه این مقاله فاکتورهای مهم را به شما معرفی میکنیم تا بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.
جذابیتهای خرید خانه و مغازه
ممکن است نخستین سوالی که در رابطه با سرمایهگذاری در حوزه سرمایهگذاری املاک در ذهن شما پیش آید این باشد که خرید خانه بهتر است یا مغازه. البته برای خرید ملک گزینههای دیگری نیز وجود دارد و مسکن همواره مشتری خود را در تمامی حوزهها حفظ کرده است. علاوه بر بحث سرمایهگذاری یکی از مهمترین نیازهای افراد جامعه تهیه مسکن است. علاوه بر املاک مسکونی خرید و فروش املاک تجاری نیز از گزینههای علاقهمندان به خرید ملک محسوب میشود که دارای معاملات بالا نیز است. در بین سرمایهگذاران ایرانی جمله معروفی وجود دارد و آن این است که قطعیترین سرمایهگذاری در ایران روی ملک و زمین انجام میگیرد.
به این دلیل که مالکیت آن تنها به خود فرد تعلق دارد. ملک به طلا و ارز شباهت ندارد که مالک از به سرقت رفتن آنها نگران باشد و مانند بورس نیز نیست که با اتفاقهای سیاسی مختلف تحت تاثیر قرار گیرد. بازار املاک یکی از بازارهای مهم سرمایهگذاری در ایران محسوب میشود که افراد زیادی در آن مشغول به فعالیت هستند. درصورتیکه شما نیز از آن دسته از افراد هستید بهتر است ما را تا پایان مقاله همراهی نمایید. برای ورود به خرید و فروش ملک تجاری و بهطور ویژه املاک تجاری در کلانشهر تهران باید ابتدا با پیشنیازهای این بازار بهطور کامل آشنا شوید.
ویژگیهای املاک تجاری
املاک تجاری دارای درب ورود و خروج مشرفبه خیابان هستند. در این املاک فعالیتهای تجاری انجام میگیرد. در رابطه بازمینهای تجاری نیز این موضوع صدق میکند و باید دسترسی به خیابان بهعنوان یکی از اجزا مشخصات آن در نظر گرفته شود. البته در یک پاساژ و یا مرکز خرید مغازههایی وجود دارند که ورود و خروج آنها با مغازههای دیگر مشترک است این مغازهها نیز بهعنوان املاک تجاری محسوب میشوند. همچنین لازم به ذکر است که املاک تجاری در مقایسه با زمین و یا املاک مسکونی قیمت بسیار بالاتری دارد. املاک مسکونی همچنین در مقایسه با املاک تجاری دچار نوسانات قیمتی بیشتری میشوند. به این دلیل که قیمت املاک تجاری آنقدر بالاست که نمیتواند هر لحظه بیشتر افزایش یابد.
طبقهبندی انواع املاک تجاری
انواع مختلف املاک تجاری بهصورت زیر طبقهبندی میشوند:
- اداری
- خدماتی
- هتل، رستوران و کافه
- صنعتی
- تفریحی
- کارگاه
- انبار
- فروشگاهی
- درمانی
- مکانهای ورزشی
- مراکز خرید
- مغازه خردهفروشی
- دفتر کار
- گاراژ
آینده املاک تجاری چگونه است؟
برای اینکه بدانیم خرید خانه بهتر است یا مغازه وضعیت املاک تجاری در آینده باید مورد بررسی قرار گیرند. در طول سالهای اخیر ساختوساز مالهای عظیم تجاری بین سرمایهگذاران به خود حالت رقابتی گرفتهاند. در طول سالهای اخير اشباع املاک تجاری باعث شده است که رشد قیمت آنها در مقایسه با گذشته کاهش یابد. در سالهای گذشته که قیمت خانه با افزایش شدید قیمت مواجه شد مغازهها و ملکهای تجاری کمترین افزایش قیمت را تجربه کردهاند. برخی از افراد با تأکید بر این موضوع که میزان نرخ رشد قیمت املاک تجاری در مقایسه با نرخ تورم کمتر بوده است عقیده دارند که امروز برای سرمایهگذاری در املاک تجاری موقعیت مناسب است.
در حال حاضر به ازای هر خانواده ۸ نفره در ایران یک مغازه وجود دارد که عدد بالایی است و بیش از نیاز جامعه است. همچنین اینگونه به نظر میرسد که افرادی که به ساختوساز و یا خرید و فروش املاک تجاری مشغول هستند در سالهای آینده از فعالیت و سرمایهگذاری خود احساس رضایت نداشته باشند. جالب است بدانید که کسبوکارهای اینترنتی که بهطور پیوسته درحالتوسعه و گسترش است آینده مغازه و فروشگاهها را دچار تحول کرده است. عرضه بیش از نیاز مغازه و گسترش مشاغل اینترنتی در اکثر موارد نیاز به فروشگاه و یا مغازه را بهطورکلی از بین برده است. ازاینرو طبیعی است که برخی از اصناف با کاهش تقاضای فروشگاه و یا مغازه روبرو شدهاند.
وضعیت کاسبی در ملک
درصورتیکه وضعیت کاسبی در ملک مورد نظر خوب باشد و در مکان پررفتوآمد واقعشده باشد. میتوان بهنوعی گفت خرید ملک موردنظر بهعنوان سرمایهگذاری مناسب در نظر گرفته میشود.
همچنین درصورتیکه موقعیت خرید مغازهای دونبش برای شما ایجاد گردیده است توصیه میشود این موقعیت را بهراحتی از دست ندهید. دونبش بودن یک مغازه تا حد زیادی در جذب مشتری به شما کمک خواهد کرد. بنا به دلایل ذکر شده در پاسخ به سوال خرید خانه بهتر است یا مغازه میتوان گفت بهجز در برخی شرایط خاص برای سرمایهگذار خانه شانس بیشتری ایجاد میکند. هرچند در شرایط کنونی نیز میتوانید انتظار داشته باشید تا در کوتاهمدت با انتشار واکسن کرونا از فضاهای تجاری و خدماتی استقبال بیشتری شود و تا حدی املاک تجاری دوباره رونق بگیرند.
خانه پرطرفدار است یا مغازه؟
درصورتیکه الگوی سرمایهگذاری افراد در بخش املاک در طول سالهای گذشته را مورد بررسی قرار دهیم متوجه خواهیم شد که از خانه و مسکن استقبال بسیار زیادی شده است. املاک مسکونی و زمین به دلیل قیمت کمتری که دارند و عدم نیاز به تخصص پیچیده و همچنین امکان دریافت وام بانکی نسبت به مغازه بیشتر مورد استقبال سرمایهگذاران واقعشده است. همانطور که اطلاع دارید وضعیت املاک تجاری به وضعیت کسبوکار وابسته است. وقتی اقتصاد کشور در وضعیت رکودی و بحران قرار داشته باشد این بحران به کسبوکارها نیز سرایت خواهد کرد ازاینرو تقاضا برای مغازه و فروشگاه کاهش خواهد یافت؛ اما خوب است از این موضوع اطلاع داشته باشید که برای مغازه یا ملک تجاری که از لحاظ موقعیت و دسترسی دارای وضعیت خوب باشد همواره تقاضا وجود خواهد داشت.
کدام بهتر است خانه یا مغازه؟
افراد قدیمی به نسلهای جدید جملات آموزنده زیادی را انتقال دادهاند که یکی از آنها مثل معروف 《از مغازه میشود به خانه رسید، اما از خانه نمیتوان به مغازه رسید》 است. این جمله بدون شک به دلیل تاکید بر اهمیت داشتن کسبوکار است که میتوان آن را بهعنوان منبع ایجاد و افزایش ثروت در نظر گرفت اما همه ما اطلاع داریم که وضعیت کسبوکارهای امروزی دچار تحولی عظیم شده است. در زمانهای گذشته بسیاری از افراد عقیده داشتند که خرید مغازه از خرید خانه از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ اما امروزه دیگر نمیتوان این جمله را با قطعیت بیان کرد.
درصورتیکه برای نخستین بار است که وارد حوزه سرمایهگذاری در املاک میشوید توصیه میکنیم که فعالیت خود را با خرید زمین آغاز کرده و به سمت ساخت آپارتمان یا املاک تجاری نروید؛ زیرا این نوع سرمایهگذاری به وقت و انرژی زیادی نیاز دارد و همچنین شما باید با امور ساختمانسازی نیز بهطور کامل آشنا باشید. از دیگر سو قیمت املاک تجاری بسیار بالاست و امکان سرمایهگذاری برای تمامی افراد وجود نخواهد داشت.
با در نظر گرفتن این شرایط پیشنهاد میدهیم در آغاز این راه روی خرید زمین و یا خرید خانه کلنگی تمرکز کنید. برای آغاز خرید زمینهایی که در مسیر رشد شهرها قرارگرفتهاند برای سرمایهگذاری در بازار املاک گزینه مناسبی محسوب میشوند. در حالت کلی برای آغاز فعالیت در این بازار و یافتن پاسخ دقیق برای این سؤال که خرید خانه یا مغازه کدامیک بهتر است باید چندین فاکتور اساسی را در نظر بگیریم.
نقد شوندگی
تقاضا برای معامله خانه بدون شک بیشتر از تقاضا برای مغازه است و این امر باعث میشود که قدرت نقد شوندگی خانه افزایش یابد. در شرایط عادی ممکن است فروش یکخانه بهطور میانگین دو ماه طول بکشد درحالیکه برای فروش مغازه بهطور میانگین به ۶ ماه و یا حتی بیشتر زمان نیاز خواهید داشت. ازاینرو در حالت کلی میتوان عنوان کرد که بدون شک در بیشتر موارد قدرت نقد شوندگی خانه در مقایسه با مغازه بیشتر است.
ریسک سرمایهگذاری
ریسک را باید معادل نرسیدن به سود مورد انتظار در نظر گرفت. بهطورکلی میتوان اینگونه عنوان کرد که بازار املاک ایران یکی از بازارهای کم ریسک برای سرمایهگذاری محسوب میشود بازاری که حداقل متناسب با نرخ تورم دارای افزایش قیمت خواهد بود. ریسک در بازار املاک بسیار پایین است و سرمایهگذاری در مغازه و خانه تفاوت آنچنانی با یکدیگر نخواهند داشت.
سوددهی
در بازار املاک برای کسب سود دو کانال وجود دارد که یکی از این کانالها افزایش قیمت و کانال دیگر اجارهبها است. افزایش عرضه املاک تجاری و از سوی دیگر کاهش تقاضا برای آن میزان افزایش قیمت کمتری را در مقایسه با خانه نصیب مغازه خواهد نمود. از لحاظ اجارهبها نیز با توجه به اینکه رونق کسبوکارها در طول سالهای گذشته کاهش پیداکرده است. ازاینرو اجارهبهای املاک تجاری میزان قابلتوجهی نبوده است. وضعیت اجارهبها در بخش مسکن از دیدگاه سرمایهگذاری در مقایسه با مغازه بهتر است زیرا متناسب با افزایش قیمت خانه افزایش اجارهبها را نیز خواهیم داشت.
تاثیر شبکههای اجتماعی در افزایش سطح انتظار مردم
متاسفانه شبکههای اجتماعی و سایتهای آگاهی در افزایش توقعات مردم تاثیر قابلتوجهی داشته است و هر چیزی که در رابطه با آن اطلاع ندارید را در سایتهای آگهی جستجو میکنید اما اتفاقی که در این میان میافتد این است که مبلغ معاملات واقعی همواره کمتر مبلغ اعلامی در این سایتها است. ازاینرو باید یک نکته را مورد توجه قرار داد و آن واقعبینی در سرمایهگذاری است خواه سرمایهگذاری در حوزه ملکی و یا در تجاری انجام گیرد. برای دوری از این آسیب تا حد امکان باید تمامی جوانب را مورد بررسی قرار داد و فریب شایعات و یا جوسازیها را نخورد.
سرمایهگذاری در بخش املاک مسکونی یا مغازه؟
افرادی که پول و یا پسانداز اندکی دارند و بین سرمایهگذاری ملکی در حوزه مسکن و یا صنعت دچار شک و تردید هستند بهتر است در بخش املاک مسکونی سرمایهگذاری کنند. قصد داریم تا تحلیلهای خود را بر اساس تجربه در سالهای اخیر در زمینه سرمایهگذاری در بازار املاک را در اختیار شما قرار دهیم.
یکی از مهمترین مزایای سرمایهگذاری در بخش املاک مسکونی این است که در خرید خانه و معاملات آن درگیر دارایی و شهرداری نخواهید بود. مزیت بزرگ معاملات ملکی مثل حوزه مسکن این است که در آن از پرداخت مالیات سنگین در حوزه صنعت خبری نیست و روال اداری خرید و فروش مسکن بسیار ساده است و به پرداخت هزینههای اضافه نیاز ندارد و ازآنجاکه حجم مبلغ معاملهشده نسبت به مبالغ املاک صنعتی کمتر است بدون شک کمیسیون کمتری نیز پرداخت خواهید کرد.
نقد شوندگی بالا در املاک مسکونی از دیگر دلایل سرمایهگذاری در خرید خانه است. در خرید و فروش خانه نقد شوندگی بسیار بالاست و شخصی که قصد فروش آپارتمان را دارد بهراحتی میتواند آپارتمان خود را به پول نقد تبدیل کند. به تجربه و دفعات زیاد اثباتشده است که از زمان واگذاری مالک برای فروش آپارتمان خود تا عقد قرارداد کمتر از ده روز طول میکشد و پروسه آن شاید در طول یک هفته به اتمام برسد.
افزایش عمر ملکهای مسکونی قیمت آن را تا حد زیادی کاهش میدهد. یکی از مواردی که در سرمایهگذاری ملکهای مسکونی باید مورد توجه قرار گیرد اطلاع از این نکته است که ارزش ملک مسکونی با افزایش سال ساخت آن کاهش خواهد یافت. درصورتیکه در املاک تجاری کاملاً برعکس است.
برای خرید و فروش املاک صنعتی باید صبور بود
معاملات املاک صنعتی به دلیل ارتباط آن با کسبوکارها اندکی متفاوت است. بدین معنا که ملکهای تجاری به دلیل حجم بالای مبلغ معاملات بهسختی معامله خواهد شد مگر اینکه دارای موقعیت بسیار مناسبی باشد. ازاینرو هرکسی توانایی معامله املاک صنعتی را نخواهد داشت؛ یعنی بیشتر مخاطبان این معاملات صنعتگران و تولیدکنندگان در صنایع تولیدی و یا سرمایهگذاران بزرگ ملکی هستند.
جمعبندی
این سؤال برای افرادی که برای سرمایهگذاری پول اندکی دارند بسیار مفید است به این صورت که برای انجام معاملات در حوزه صنعت حتماً باید از افراد متخصص در این حوزه بهرهمند شد تا آسیبی متوجه شما نشود برای این منظور میتوان به بنگاههای املاک و معاملاتی در شهرکهای صنعتی مراجعه کرد و از تخصص آنان بهرهمند شد. شاید خرید ملک تجاری و یا صنعتی برای کسی که در این حوزه شناختی ندارد سودمند نباشد اما اگر به دید سرمایهگذاری به حوزه املاک نگاه کنیم مشاهده خواهیم کرد که اتفاقات معاملات املاک صنعتی باوجود رکود در حوزه تولید و صنعت رشد چشمگیری داشتهاند.